MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która może występować w świeżym mięsie mielonym, drobiu, jajkach oraz produktach z dodatkiem jaj. Może się ona rozwinąć np. w rozmrożonych lodach i niewłaściwie przechowywanym kremie do tortów. Pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się już po 8 h po zjedzeniu skażonej żywności. Wśród nich można wymienić: ból brzucha, biegunkę, nudności i wymioty, a także podwyższoną temperaturę ciała. Tego typu zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ jego konsekwencją jest odwodnienie organizmu. Leczenie zatrucia salmonellą polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i przyjmowaniu węgla leczniczego. Niekiedy może być również konieczna antybiotykoterapia.

Zobacz również

Izrael przyklepał plan ofensywy. Tu zaatakują!

NOWE
Izrael przyklepał plan ofensywy. Tu zaatakują!

Olbrzymi biust Racewicz, Tomaszewska i Sikora razem oraz pośladki Goździalskiej!

HIT DNIA
Olbrzymi biust Racewicz, Tomaszewska i Sikora razem oraz pośladki Goździalskiej!

Polecamy

Zaniżone oceny, nietrwały tusz. Nauczyciel o wpadkach podczas wypełniania świadectw

Zaniżone oceny, nietrwały tusz. Nauczyciel o wpadkach podczas wypełniania świadectw

Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

HIT DNIA
Popularny płyn do płukania jamy ustnej zwiększa ryzyko raka? Szokujące wyniki badań

Nie uwierzysz, ile czasu trwa najdłuższy lot świata. Nie każdy by wytrzymał

Nie uwierzysz, ile czasu trwa najdłuższy lot świata. Nie każdy by wytrzymał