4 z 6
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kutia i makowiec to dania ciężkostrawne, które często...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/92/14/6388b79b0d4b7_o_large.jpg)
fot. ulyanakhorunzha/123RF
Wigilijne potrawy dla dziecka – co podać małym biesiadnikom, a czego unikać? Zobacz jak ułożyć świąteczne menu dla najmłodszych
Kutia i makowiec
Kutia i makowiec to dania ciężkostrawne, które często zawierają dodatek popularnych alergenów, czyli orzechów i miodu. Nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 2 r.ż., a po ukończeniu przez malucha dwóch lat, można spróbować podać mu małą porcję. Jeśli dziecko nie miało wcześniej kontaktu z poszczególnymi składnikami potrawy, lepiej nie podawać ich pierwszy raz podczas świąt.
Alternatywą dla makowych specjałów mogą być: pieczone jabłko, kisiel z owoców lub delikatny, domowy biszkopt bez cukru (po 7 m.ż. u dzieci, które mają wprowadzony gluten).