MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także...
fot. Monika Góralska

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Kostki rosołowe

Oprócz tego, że zawierają duże ilości soli to są także źródłem szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, czyli tłuszczów utwardzonych. Są także naszpikowane wzmacniaczami smaku i innymi chemicznymi dodatkami. Smak zupy z ich dodatkiem to zasługa głównie ogromnej dawki soli, rakotwórczego glutaminianu sodu i innych sztucznych wzmacniaczy smaku. Warzyw i przypraw w kostkach są zaledwie śladowe ilości, których nawet nie poczulibyśmy gdyby zostały one pozbawione innych dodatków. Dlatego kostek rosołowych należy wystrzegać się nie tylko jako dodatku do żurku, ale w ogóle wyeliminować je ze swojej diety.

Zobacz również

Protest zakłócił wystawę na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie

Protest zakłócił wystawę na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie

Dr Irena Eris Żeglarskie Mistrzostwa Polski Kobiet 2024 – święto kobiecego żeglarstwa

Dr Irena Eris Żeglarskie Mistrzostwa Polski Kobiet 2024 – święto kobiecego żeglarstwa

Polecamy

Chcesz się oświadczyć na wakacjach? Te miejsca w Europie nadają się do tego idealnie

Chcesz się oświadczyć na wakacjach? Te miejsca w Europie nadają się do tego idealnie

Podziękowania dla rodziców – jak napisać? Przykładowe teksty

Podziękowania dla rodziców – jak napisać? Przykładowe teksty

„Miejsce jak z Władcy Pierścieni”. 7 atrakcji Polski, które zachwycają cudzoziemców

„Miejsce jak z Władcy Pierścieni”. 7 atrakcji Polski, które zachwycają cudzoziemców