MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tofu jest źródłem białka sojowego, wapnia oraz fosforu....
fot. xay/Pixabay.com

Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć

Tofu po grecku

Tofu jest źródłem białka sojowego, wapnia oraz fosforu. Wystarczy w odpowiedni sposób je upiec, aby cieszyć się chrupiąca skórką. Dodatek duszonej marchewki i cebuli w sosie pomidorowym sprawi, że danie uzyska niepowtarzalny smak.

Składniki: 2 małe cebule, 3 marchewki, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 200 ml przecieru pomidorowego, woda 50 ml, 1 opakowanie tofu, kilka łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej, zioła i przyprawy do smaku.

Przygotowanie: tofu kroimy na na 5 pasków, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Cebulę kroimy w piórka, a marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelnię wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek i smażymy na niej cebulę, a następnie dodajemy marchew i chwilę mieszamy.

Do warzyw dolewamy przecier pomidorowy oraz wodę, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Całość należy wymieszać i podawać.

Zobacz również

Premierowy odcinek serialu „Ród smoka” w łódzkim kinie Helios

Premierowy odcinek serialu „Ród smoka” w łódzkim kinie Helios

XIII Bieg Czerniejewski

XIII Bieg Czerniejewski

Polecamy

Motocykliści spotkają się na zlocie nad zalewem Żółtańce

Motocykliści spotkają się na zlocie nad zalewem Żółtańce

Będą wypłaty za wycieczki szkolne? Minister odpowiada na apel ZNP

Będą wypłaty za wycieczki szkolne? Minister odpowiada na apel ZNP

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze