MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Odkryj najlepsze pizzerie w Parczewie. Gdzie możesz zjeść pizzę w maju 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze pizzerie w Parczewie
Najlepsze pizzerie w Parczewie fabiomax
Odkryj gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Parczewie. Jest to niewątpliwie danie uwielbiane na całym świecie. Chyba każdy choć raz w życiu jej spróbował, a wielu na zawsze pozostało jej fanami. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Parczewie. Zerknij do katalogu firm i odszukaj swoją ulubioną.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Parczewie?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania trwa od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia potrzeba mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki spotykane na niej to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Parczewie. Warto wspomnieć, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.

To warto wiedzieć

Pizza sycylijska

Pizza sycylijska występuje w postaci puszystego, wyrośniętego placka. Na początku był to posiłek uwielbiany przez robotników. Najczęściej nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Dodatkami do niej są: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Zobacz, w których pizzeriach w Parczewie jest podawana.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Parczewie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Parczewie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Gdzie powstała pizza?

Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. W tym czasie otwierano pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Następca przeniósł przysmak na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni podał jej nowość, pizzę z mozzarellą. Królowa była nią zachwycona i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego posiłku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

Dzisiaj to popularne miejsce, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Parczewie. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na parczew.naszemiasto.pl Nasze Miasto