MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Tragedia w Zagórzu obok Chrzanowa. W wypadku drogowym zginął kierowca motocykla

Tragedia w Zagórzu obok Chrzanowa. W wypadku drogowym zginął kierowca motocykla

Silny wiatr przewrócił drzewo na cmentarzu w Krzepicach. Uszkodzone zostały nagrobki

Silny wiatr przewrócił drzewo na cmentarzu w Krzepicach. Uszkodzone zostały nagrobki

Polecamy

Nie wyrzucaj, przynieś na Pchli Targ! W Zamościu odbędzie się 2 czerwca

Nie wyrzucaj, przynieś na Pchli Targ! W Zamościu odbędzie się 2 czerwca

Ten popularny napój może wspierać twoje zdrowie!

Ten popularny napój może wspierać twoje zdrowie!

Światowy Dzień Hamburgera. Wraca moda na fast foody!

Światowy Dzień Hamburgera. Wraca moda na fast foody!