MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wzmacniają pracę mięśni

Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.

Zobacz również

Augustiada - Bezpieczne wakacje 2024 u Salezjan w Przemyślu [ZDJĘCIA]

Augustiada - Bezpieczne wakacje 2024 u Salezjan w Przemyślu [ZDJĘCIA]

Iga Świątek: czuję stres, ale doświadczenie pomaga

Iga Świątek: czuję stres, ale doświadczenie pomaga

Polecamy

Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser

Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser

Chełm. Przed nami  koncert promujący autorską płytę Bartka Kazimierczaka „Uszy”

Chełm. Przed nami koncert promujący autorską płytę Bartka Kazimierczaka „Uszy”

Niemen kontra Niemen. To była trudna relacja córki z ojcem. Jak wyglądała?

Niemen kontra Niemen. To była trudna relacja córki z ojcem. Jak wyglądała?