W skrócie
Bajgle to wypieki przypominające wyglądem obwarzanki. Tak jak krakowskie pieczywo przed pieczeniem obgotowuje się je w wodzie, a dopiero potem piecze. Właśnie dzięki temu zabiegowi bajgle nabierają charakterystycznej „ciągnącej” konsystencji, są bardziej sprężyste, a po upieczeniu atrakcyjnie się błyszczą. Według kalendarza świąt nietypowych Dzień Bajgla przypada 15 stycznia. Zachęcamy do uczczenia tego dnia kanapką na bazie bajgla. Zebraliśmy 5 najpopularniejszych sposobów do zjedzenia domowego bajgla.
W naszej galerii możesz zobaczyć pomysły na podawanie bajgli
Bajgle nowojorskie
Wspomniane już bajgle z Nowego Jorku to przekąska, który trzeba zjeść niemal obowiązkowo, będąc na wycieczce do tego miasta. Klasyczne połączenie smaków serka śmietankowego z kawałkami wędzonego łososia przełamuje się świeżymi liśćmi koperku, plastrami ogórka oraz skrapia sokiem z cytryny. Taka kanapka jest sycąca i ma orzeźwiający smak.
Bajgle po włosku
Domowe bajgle można także podać ze składnikami doskonale znanymi z sałatki caprese. Wystarczy bułkę przekroić wszerz na pół, posmarować olejem lub oliwą i chwilę podpiec na gorącej patelni. Na lekko złotych połówkach bajgli ułóż ser, listki bazylii lub pesto i plastry soczystego pomidora.
Czytaj także: Fenomenalne roladki z tortilli z łososiem. Poznaj przepis na przekąskę do zrobienia w 15 minut
Bajgle z makiem
Wyraziste w smaku bajgle z makiem znakomicie smakują z wędlinami lub kawałkami długo pieczonego mięsa. Co więcej, do bajgli można włożyć szarpaną wieprzowinę i polać ją mięsnym sosem. Taka kanapka z pewnością ubrudzi podczas jedzenia, ale wielu smakoszy mięsa nie wyobraża sobie bez niej szybkiej kolacji na mieście. Ponadto warto wiedzieć, że klasyczne bajgle podaje się z plastrami kiszonego ogórka i wołowym pastrami. Warto też wspomnieć bajgle z sadzonym jajkiem, które często zajada się z chrupiącym boczkiem.
Apetyczne bajgle z kremem orzechowym
Na podwieczorek do popołudniowej filiżanki kawy świetnie smakuje bajgiel posmarowany kremem czekoladowym i posypane uprażonymi orzechami laskowymi lub płatkami migdałowymi. Do bajgli można zrobić także krem kawowy, korzystając z espresso w proszku naparzonym w niewielkiej ilości wrzątku i wymieszanego z cukrem trzcinowym oraz serkiem śmietankowym.
Słodkie bajgle z owocami
W sezonie letnim bajgle spełniają rolę sycącego deseru. Znakomicie smakują posmarowane kremem czekoladowym i ozdobione pokrojonymi truskawkami. Zamiast truskawek można także podać maliny lub pokrojone połówki agrestu.
Mamy nadzieję, że te propozycje zachęcą was do wypróbowania ciekawych połączeń smakowych z domowymi bajglami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?