Składniki na świąteczne pierniczki:
- 250 g masła
- 80 g cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 500 g mąki
- 6 łyżeczek przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- lukier do dekoracji ( cukier puder i sok z cytryny)
Jak przygotować pierniczki?
Przygotowanie pierniczków jest bardzo proste. Nie potrzebna nam stolnica - ciasto wykonujemy w mikserze kuchennym.
Najpierw ucieramy masło z cukrem. Do puszystej masy dodajemy miód, przyprawę do pierników, kakao, szczyptę soli oraz jajka. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia. Gotową masę wkładamy na ok 30 min do lodówki.
Na blaszkę wyłażoną papierem do pieczenia wykładamy pierniczki. Nie musimy wałkować i wycinać ciastek. Wystarczy dłonie posmarować odrobiną oleju roślinnego i formować w rękach niewielkie kulki. Ciastka spłaszczamy, wyrównując brzegi np. za pomocą szklanki.
Pieczemy ok 12 min w 180 stopniach.
Gotowe ciastka można udekorować i zjadać od razu po wystudzeniu. Ciastka można także przechowywać do dwóch tygodni, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jak zrobić lukier do dekoracji?
W miseczce ucieramy cukier puder ( ok 1,5 szklanki) z sokiem z połówki cytryny. Jeśli nadal jest za gęsty można dolać kilka kropel gorącej wody.
Gotowy lukier powinien być gładki i błyszczący.
Pierniczki możemy dekorować lukrem za pomocą łyżeczki lub wypełnić nim woreczek foliowy i odciąć niewielki róg.
Zobacz także inne nasze przepisy:
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?